UKS Błyskawica Warszawa

Zmień kontrast
Zmień rozmiar czcionki

Węglowodany

Badania dotyczące wpływu różnego rodzaju diety na zdolność wysiłkową piłkarzy potwierdzają, że zawodnicy przebywający na diecie wysokowęglowodanowej, podczas meczu, byli w stanie przebyć znacznie dłuższy dystans, pokonując go jednocześnie z większą intensywnością, (w większym stopniu biegając). Różnice te nasiliły się szczególnie w drugiej połowie meczu, co wynikało z mniejszych zasobów glikogenu w mięśniach i z wcześniejszego ich wyczerpania w grupie pozostającej na diecie niskowęglowodanowej.

Tak więc produkty wysokowęglowdanowe powinny występować praktycznie w każdym posiłku młodego piłkarza spożywanym w ciągu dnia.

Produkty i potrawy będące dobrym źródłem węglowodanów:

  • pieczywo, głównie razowe oraz różne płatki śniadaniowe
  • ryż, kasze, kukurydza i inne produkty zbożowe
  • makarony, kluski i inne potrawy mączne
  • owoce zarówno świeże jak i suszone
  • ziemniaki
  • produkty mleczne słodkie (jogurty i koktajle owocowe) miód, dżem.