full screen background image

Poradnik żywieniowy

Węglowodany

Badania dotyczące wpływu różnego rodzaju diety na zdolność wysiłkową piłkarzy potwierdzają, że zawodnicy przebywający na diecie wysokowęglowodanowej, podczas meczu, byli w stanie przebyć znacznie dłuższy dystans, pokonując go jednocześnie z większą intensywnością, (w większym stopniu biegając). Różnice te nasiliły się szczególnie w drugiej połowie meczu, co wynikało z mniejszych zasobów glikogenu w mięśniach i z wcześniejszego ich wyczerpania w grupie pozostającej na diecie niskowęglowodanowej.

Tak więc produkty wysokowęglowdanowe powinny występować praktycznie w każdym posiłku młodego piłkarza spożywanym w ciągu dnia. 

Produkty i potrawy będące dobrym źródłem węglowodanów: 
-pieczywo, głównie razowe oraz różne płatki śniadaniowe 
-ryż, kasze, kukurydza i inne produkty zbożowe 
-makarony, kluski i inne potrawy mączne 
-owoce zarówno świeże jak i suszone 
-ziemniaki 
-produkty mleczne słodkie (jogurty i koktajle owocowe) miód, dżem.