Co zawierają?
- dostarczają głównie energii
- tłuszcz ryb
- cholesterol
- nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są dobrym substratem energetycznym dla piłkarzy - ograniczać!
Co jeść?
- tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
Czego unikać?
Z diety sportowca powinno się wyeliminować całkowicie smalec, słoninę, boczek. Jak jeść? Nie należy zapominać, że oleje to tłuszcze i trzeba zachować umiar w ich spożyciu. Do smażenia polecane są tylko oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Pozostałe oleje powinny być spożywane tylko w formie surowej z uwagi na zawarte w nich kwasy tłuszczowe (WNKT), które w wysokich temperaturach ulegają zniszczeniu, tworząc związki o szkodliwym działaniu. WNKT pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje i trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka nie może ich sam syntetyzować.