full screen background image

Poradnik żywieniowy

Mięso ryby i fasola

Kolejna grupa produktów: Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja i rośliny strączkowe.

Co zawierają?
• dobre źródło wysokowartościowego białka
• witaminy z grupy B
• dobrze przyswajalne żelazo
Co jeść?
• chude mięso (drób, cielęce i wołowe)
• ryby
• jaja (dobre źródło białka zwierzęcego)
• rośliny strączkowe
Czego unikać?
• żółtko jaja zawiera także dużą ilość cholesterolu, dlatego ich spożycie powinno podlegać pewnym ograniczeniom

Jak jeść?
Sportowcy powinni 2-3 razy dziennie jeść chude mięso, drób, wędlinę, a ryby 3-4 razy w tygodniu.
Rośliny strączkowe mają działanie zasadotwórcze, jednak z uwagi na to, że są ciężkostrawne, nie powinny być spożywane przez sportowców zbyt często.