UKS Błyskawica Warszawa

Zmień kontrast
Zmień rozmiar czcionki

Mięso ryby i fasola

Kolejna grupa produktów: Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja i rośliny strączkowe.

Co zawierają?

  • dobre źródło wysokowartościowego białka
  • witaminy z grupy B
  • dobrze przyswajalne żelazo

Co jeść?

  • chude mięso (drób, cielęce i wołowe)
  • ryby
  • jaja (dobre źródło białka zwierzęcego)
  • rośliny strączkowe

Czego unikać?

  • żółtko jaja zawiera także dużą ilość cholesterolu, dlatego ich spożycie powinno podlegać pewnym ograniczeniom

Jak jeść?

Sportowcy powinni 2-3 razy dziennie jeść chude mięso, drób, wędlinę, a ryby 3-4 razy w tygodniu.
Rośliny strączkowe mają działanie zasadotwórcze, jednak z uwagi na to, że są ciężkostrawne, nie powinny być spożywane przez sportowców zbyt często.